Polévky

Teplá kuchyně

Studená kuchyně

Moučníky

Cukroví

Ostatní

Moučníky
MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ

Ingredience:

25 dkg hladké mouky
25 dkg polohrubé mouky
20 dkg cukr moučka
15 dkg másla
2 celá vejce
1 dkg čerstvého droždí
/nebo 1 lžičku sušeného/
1 prášek do pečiva
5 lžic mléka

tvarohová náplň:
2-3 kostky tvarohu
1 vanil. cukr
2 celá vejce
cukr podle chuti
trochu mléka


Postup:

Připravíme si všechny suroviny na vál, droždí rozdrobíme nebo nasypeme do mouky a promícháme. Vyracujeme těsto, kdyby se nám lepilo trošku ještě podsypeme moukou. Dáme ho na chvíli odpočinout do lednice. Pokud děláme koláč s tvarohem, nachystáme si mezi tím náplň. Těsto si rozdělíme na polovinu, ta kterou budeme dávat dospod koláče může být trošku větší. Plech si vyložíme peč. papírem, vyválíme si polovinu těsta a vyložíme s ní dno plechu, necháme trošku zvýšené okraje. Na těsto rozetřeme tvaroh nebo marmeládu. Druhou půlku těsta rozválíme, rozkrájíme na proužky, z kterých tvoříme na povrchu koláče mřížky. Pečeme, s marmeládou asi 20-25 minut, s tvarohovou náplní 30-35 minut, podle výšky náplně.



















Sbírka receptů:
   Stanislava Hranická
Správa stránek:
   Tomáš Hranický