Polévky

Teplá kuchyně

Studená kuchyně

Moučníky

Cukroví

Ostatní

Moučníky
MEDOVNÍK

Ingredience:

těsto:
150g másla
3/4 hrnku /250ml/ cukr krupice
3 pol. lžíce medu
2 celá vejce
2 1/2 hrnku hladké mouky
1 lžička sody

krém:
1 konzerva Salka
200g másla
můžeme přidat trochu mletých vl.ořechů


Postup:

V míse nad vodní lázní rozpustíme máslo, cukr a med, dobře rozmícháme. Pak přidáme mouku se sodou a vejce. Vypracujeme vláčné těsto, necháme prochladnout, zabalíme do fólie a dáme odležet do lednice.
Nachystáme si pečící papír, na kterém budeme přímo vyvalovat placky. Těsto si rozdělíme na 6 dílů, pomoučeným válečkem vyválíme na listy peč. papíru nepravidelné placky, musí být větší než dno dortové formy. Postupně je pečeme asi 4-6 min. Po vytažení z trouby necháme na papíře mírně odpočnout a přiložíme na placku dno dortové formy a vykrojíme podle ní tvar dortové placky. Placky necháme úplně vychladnout a zbylé odkrojky si necháme bokem.
Vyšleháme si krém z másla a nejlépe den předem uvařeného Salka. To uvaříme v tlakovém hrnci 1 hodinu, nebo v normálním 2 hodiny. Pozor neotvírat dokud je horké!
Jednotlivé placky potíráme krémem a slepujeme na sebe, zakončíme tak, že potřeme celý dort krémem povrchu i ze stran. Odkrojky z placek si nastrouháme a bohatě obsypeme celý dort.
Nejlépe je, medovník překrýt potravinářskou fólií, aby neosychal a dát odležet do lednice.




























Sbírka receptů:
   Stanislava Hranická
Správa stránek:
   Tomáš Hranický