Polévky

Teplá kuchyně

Studená kuchyně

Moučníky

Cukroví

Ostatní

Moučníky
HONZOVY BUCHTY

Ingredience:

500 g hladké mouky
50 g cukru
2 žloutky /nebo 1 celé vejce/
250 ml mléka
1 vanil. cukr
1 kostka droždí
1 lžíce másla
1 lžíce sádla
2 lžíce oleje
2 lžíce citr.šťávy
špetka soli








Postup:

Nejprve si připravíme kvásek z droždí, trochy cukru, teplého mléka /ne horkého/ a trochy mouky. Vše promícháme a necháme na teplém místě vzejít. Když nám kvásek vzejde přidáme ostatní přísady, tuk dávám až nakonec /máslo si společně se sádlem nechám rozpustit v mikrovlnce/, vše dobře promícháme, poprášíme moukou a necháme kynout. Směsí tuků máslo,sádlo a olej docílíme toho,že buchty vydrží dlouho vláčné. Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme a vykrajujeme kolečka, nebo si rozkrájíme na čtverečky na které klademe náplň, buchty uzavřeme a dáváme vedle sebe na máslem vymazaný pekáč nebo plech. Máslem mažeme jednotlivé buchty ze stran, aby se nám neslepily a po upečení šly dobře od sebe oddělit. Takto připravené buchty necháme ještě chvíli nakynout, pomažeme je povrchu zbylým máslem a dáme péct do dobře vyhřáté trouby, pečeme podle typu trouby asi 30 až 35 minut.
Plnit můžeme tvarohem, povidly,ořechy, mákem nebo třeba i strouhanými jablky.








Sbírka receptů:
   Stanislava Hranická
Správa stránek:
   Tomáš Hranický